Hudební léto Kuks

Tomáš Šelc – basbaryton

Basbarytonista Tomáš Šelc je absolventem VŠMU v Bratislavě ve třídě Petera Mikuláše a operního zpěvu a sborového dirigování na Konzervatoři v Bratislavě. V roce 2013 získal cenu Studentská osobnost Slovenska za období 2013/2014 v kategorii Hudba a umění.
Věnuje se duchovní hudbě, písňové tvorbě, opeře i operetnímu žánru. Od roku 2006 se pravidelně účastnil domácích i zahraničních mezinárodních pěveckých soutěží (Vráble, Trnava, Karlovy Vary, Kroměříž, Olomouc, Eger, Praha, Mnichov, Berlín), na kterých získal osmkrát první, druhé i třetí místo a několik mimořádných ocenění poroty.
Představil se na prestižních koncertních pódiích a mezinárodních festivalech (Schleswig-Holstein Musik Festival, Festival de Santander, Johannesburský mezinárodní Mozartův festival, Musica Nobilis, Pražské jaro, Wratislavia Cantans a další). Absolvoval mistrovské kurzy zaměřené na interpretaci barokní hudby pod vedením Petera Schreiera v Lübecku.
Spoluúčinkoval na světových premiérách děl Jorgeho Bossa a Vladimíra Godára. Realizoval nahrávky pro vydavatelství Hänssler Classic a v roce 2013 vydal své první profilové CD – Biographie. V roce 2013 vydal v Music Forum své druhé profilové CD Ave Maria et alia opera musicasacra (nominované na album roku 2013 v soutěži Radio Head Awards).
Je členem prestižních sborových a ansámblových seskupení Collegium Vocale Gent, Clemencic Consort, Taverner Consort a Savaria Baroque Orchestra.
Od roku 2013 ztvárnil v Národním divadle Brno a ve Slovenském národním divadle v Bratislavě barytonové role v operách Don Giovanni, Maria di Rohan, La clemenza di Tito, Král Teodor v Benátkách, Carmen, Salome a Gianni Schicchi.