Hudební léto Kuks

Marek Mosnár – varhany

Slovenský varhaník Marek Mosnár studoval na Akademii múzických umění v Praze a na prestižní Universität Mozarteum v Salcburku. Pravidelně účinkuje na koncertech na Slovensku a převážně v zahraničí (Německo, Rakousko, Polsko, Itálie, Česká republika). Pedagogicky působí na Soukromé konzervatoři Dezidera Kardoše v Topolčanech, kde byl roku 2020 jmenován do funkce zástupce ředitele školy.

 

Varhany začal studovat nejprve na Soukromé konzervatoři Dezidera Kardoše v Topolčanech ve třídě Mgr. art. Juraje Mičunka, kde v roce 2014 absolvoval. Následně pokračoval ve studiích na Akademii múzických umění v Praze u prof. Jaroslava Tůmy, které završil diplomovým koncertem s vyznamenáním. Své zkušenosti si rozšířil roční studijních stáží na prestižní Universität Mozarteum v Salcburku ve varhanní třídě prof. Heriberta Metzgera, kde se věnoval kromě hry na varhany i varhanní improvizaci a hře na cembalo a klavichord u prof. Floriana Birsaka.

Pravidelně se účastní interpretačních varhanních kurzů: Německo – Orgelakademie Lichtenstein, Orgelakademie Niederlausitz; Česká republika – Brno, Litoměřice, Olomouc, Zlatá Koruna, Doubravník; pod vedením předních profesorů jako D. Maurer, S. Baier, K. B. Bryndorf, M. Schmeding, M. Maierhofer, S. Z’Graggen, J. Tůma, S. Kaminski. Účinkoval na přehlídkách mladých slovenských varhaníků a na Soutěži slovenských konzervatoří 2013 získal cenu Slovenského hudebního fondu za interpretaci díla A. Očenáša – „Organové pastely“. Zastává místo regenschoriho v kostele Nejsvětější Trojice v Ludanicích a zároveň tam vede i Mužský chrámový sbor.