Hudební léto Kuks

Carlo Domeniconi – kytara

Italský kytarista Carlo Domeniconi se narodil v Ceseně v roce 1947. Ve 13 letech začal studovat kytaru a současně skládat první kompozice.
Po dokončení studia na konzervatoři v Pesaru odjel do západního Berlína, kde pokračoval ve studiích na hudební akademii. Zároveň studoval skladbu a v letech 1969-1992 přednášel na Vysoké umělecké škole v Berlíně. V letech 1977-1980 vyučoval hru na kytaru na konzervatoři v Istanbulu, kde také spolupracoval a hrál s tureckými lidovými hudebníky. Je autorem mnoha skladeb, mj. 13 koncertů pro jednu či dvě kytary a orchestr a mnoha děl pro sólovou kytaru a různá komorní uskupení. Jeho díla jsou často ovlivněna tureckými, indickými a jihoamerickými hudebními formami, rytmy a tonálními systémy.
K jeho nejznámějším dílům pro sólovou kytaru patří Variations on a Turkish Folksong op. 15, Koyunbaba op. 19 a Sindibad op. 49, z kytarových koncertů pak Medium Sweet Guitar Concert op. 51 či Concerto Meditarreneo op. 67. Domeniconiho skladby se pravidelně objevují v repertoáru předních světových kytaristů.