Hudební léto Kuks

Jan Mráček – housle

Houslista Jan Mráček, koncertní mistr České filharmonie, sólista a komorní hráč patří již od dětství mezi nejvýraznější talenty své generace. Již během studií u Magdalény Mickové a později Jiřího Fišera získal mnoho ocenění z tuzemských i zahraničních soutěží. Pravidelně navštěvoval kurzy Václava Hudečka, což položilo počátek dlouhé a plodné spolupráce.
Mezi nejvýznamnější úspěchy patří 1. místo v soutěži konzervatoří z roku 2008 a o rok později vítězství na Mezinárodní soutěži Beethovenův Hradec.
Jan Mráček se stal nejmladším laureátem Mezinárodní soutěže Pražského Jara 2010 a v roce 2014 získal první cenu na Stefanie Hohl Wettbewerb a Mezinárodní houslové soutěži Fritze Kreislera ve Vídni. Předseda komise komentoval vítězství slovy: „Jan je důstojným vítězem. Fascinoval nás od prvního kola. Nejen svými technickými schopnostmi, ale také svým charismatem na pódiu“.
Od roku 2011 je nejmladším sólistou Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Jako sólista vystoupil Jan Mráček s Kuopio Symphony Orchestra, Romanian Radio Symphony, obojí pod taktovkou Saschi Goetzela, Lappeenranta City Orchestra (Finsko), s Českým národním symfonickým orchestrem, Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK, Janáčkovou filharmonií Ostrava a téměř všemi českými regionálními orchestry.
Byl poctěn pozváním maestra Jiřího Bělohlávka na post koncertního mistra České filharmonie, kde působí i v současnosti. Byl také koncertním mistrem European Youth Orchestra na letním turné v roce 2015 pod vedením dirigentů Gianandrea Nosedy a Xian Zhang.
Od ledna 2008 je členem Lobkowicz Tria. S tímto klavírním triem v roce 2014 získal 3. cenu na Mezinárodní soutěži komorní hudby Antonína Dvořáka a v září téhož roku 1. cenu a cenu publika na Mezinárodní hudební soutěži Johannesa Brahmse v rakouském Pörtschachu.
V roce 2016 vydal CD s kompletním dílem A. Dvořáka pro vydavatelství ONYX CLASSICS s ČNSO pod taktovkou Jamese Judda a s klavíristou Lukášem Klánským, které sklidilo excelentní kritiky.
Sólově nadále koncertuje po celém světě, zahrál si například s Royal Philharmonic Orchestra, St. Louis Symphony, The Symphonia Boca Raton Florida, Slovenskou i Slovinskou filharmonií, Tchaikovsky Symphony Orchestra mimo jiné v curyšské Tonhalle, Asian Youth Orchestra v Tokiu, v Dubaji s Wiener Concert-Verein, Daejeon Philharmonic Orchestra, Kalisz Philharmonic Symphony Orchestra, Fiharmonia Czestochowska, Státní Filharmonie Košice a jako sólista se již představil i s Českou filharmonií. Měl tu čest spolupracovat s dirigenty, jako jsou Maxim Vengerov, Semyon Bychkov, David Robertson, Jakub Hrůša, Tomáš Netopil, Michael Gamba, Jordan de Souza, Keith Lockhart, Stephane Deneve, Howard Griffiths, Heiko Mathias Förster, Risto Joost, Han-Na Chang, James Judd, Manuel López-Gómez, Petr Altrichter, Tomáš Brauner, Ondrej Lenárd, Jan Talich, Petr Vronský, Jac van Steen, nebo Vladimir Fedoseyev.
Jan Mráček hraje na housle italského houslaře Carlo Fernando Landolfiho, Milan 1758, které mu velkoryse zapůjčil Peter Biddulph.